A hajgyógyászati vizsgálatok során hasonlóan a bőrgyógyászathoz, első lépésben szabad szemmel vizsgáljuk a hajzat és a fejbőr elváltozásait. Szabad szemmel azonban nem minden elváltozás ítélhető meg, sőt egyes kóros elváltozások nagyító nélkül nem is ismerhetők fel. 

De a  technikai fejlődésnek köszönhetően a nagy felbontású kamera rendszerek helyet kaptak az orvostudományban, így a hajgyógyászati diagnosztikában is. A hajanalitikában mikrokamerának nevezett eszköz, tulajdonképpen egy kifejezetten bőrgyógyászati vizsgálatra kifejlesztett nagy felbontású képalkotó rendszer. A kamera alapelve, hogy a célterületet három vagy négy hideg fényt kibocsátó halogén fényforrással megvilágítva, közel három-négyszázszoros nagyítású képet juttat a képernyőre. A hideg fény előnye, hogy a fejbőrhöz közeli vizsgálatok során, még véletlenül sem lehet túlzott hőhatásnak kitenni a fejbőrt.

 ALAPPROBLÉMÁK

 

 • Zsírosodás
 • Száraz korpa
 • Fejbőrhámlás
 • Fejbőrviszketés, fejbőrgyulladás
 • Bakteriális fertőzések
 • Fejbőrhámlás
 • Hajhullás, hajritkulás
 • Kopaszság mint állapot

 

Zsírosodás

 

Az egyik leggyakoribb panasznak mondható. Ha a vendég, zsírosodásról, gyakori hajmosásról számol be, meg kell győződnünk arról, hogy valós-e a panasza. Első kérdésünk ebben az esetben, hogy milyen gyakran mos hajat. A normál hajmosási ciklus városi környezetben heti maximum 2 alkalom, vidéken a heti 1 alkalom. Viszont a hajmosás gyakoriságát nagymértékben befolyásolhatja a foglalkozás. Ha pl. a vendég szakács, vagy párás, gőzös közegben, vagy építkezésen dolgozik, akkor valóban érezheti, hogy hamar csapzott, piszkos lesz a haja.
Amennyiben a munkakörülmények nem indokolják a gyakori hajmosást, és mégis 1-2 naponta érzi szükségét a hajmosásnak, akkor valószínűleg a zsírosodás panasza indokolt.
A zsírosodó fejbőrtől a haj csapzottá, összeesetté, lelapulóvá válik.
A zsírosodás lehet önálló betegség, vagy valamilyen betegséghez kapcsolódó tünet. Ennek eldöntésére a hajhagymák vizsgálata szükséges illetve anamnézis felvétele.
A zsírosodás minden esetben a hajszálak vízhiányos állapotához vezet. Gyakori, hogy arról panaszkodnak, hogy a hajtő zsíros, a hajszálak pedig szárazak, töredeznek.

Okai lehetnek:

Gyulladással járó megbetegedések

Genetikai eredetű

Hajlam

Ösztrogén - tesztoszteron hormon ingadozása

Krónikus stressz

Tápcsatorna rendellenességek
 

Ha a hajlam áll a tünetek hátterében, akkor valószínűleg a vendég bőre máshol is zsíros lesz, fénylik, pattanásos, esetleg kellemetlen szagról panaszkodhat.

Ha a zsírosodás okaként a genetikai hátteret, vagy hormoningadozást valószínűsítjük, minden esetben forduljunk tapasztalt kollégához, aki a megfelelő orvos szakemberhez irányíthatja a vendéget.

Amennyiben a krónikus stressz lehet a zsírosodás oka, azt közvetlen gátlással, nyugtatással lehet kezelni. Ebben az esetben fontos tudni, hogy ezt a típusú zsírosodást a folyamatosan fennálló, állandósult stressz váltja ki, a szív és az erek túlműködnek, azaz folyamatos készenléti állapotban vannak. Ezt a vegetatív idegrendszerünk közvetíti, ami a faggyúmirigyeket is egyfajta túlműködésre készteti.

Zsírburokkal körbevett hajhagyma mikrokamerás képe

 

Korpásodás:

 

Alapvetően kétfajta korpásodásról beszélhetünk.

szárazkorpa

zsíroskorpa

A szárazkorpát a Pitirosporum nevű gomba okozza, mindig kihullik. Szabad szemmel is láthatóak a tünetek, kamerával a fejbőr fölött, a hajszálakon rögzülve, szürkésfehér, lemezes darabok. Megdörzsölve hurkaszerűvé göngyölhető. A fejbőr hidrolipid rétegének zsírsavtartalmát bontja, ennek következtében a víz nincs megkötve, elpárolog, ezért lesz száraz. Tryrosin aminosavat is lebontja, ettől lesz a színe szürkésfehér. Antimikótikus (gomba elleni) szerekkel kezelhető, a kezelési ideje kb. 6 hónap.

A szárazkorpa kezelése a világoskék színkódú termékekkel történik. A hajfürdő hatóanyagai fertőtlenítenek, a kétlaki csalán pedig a fő hámlás elleni hatóanyag. Emellett az izlandi zuzmó, az octopirox és a kétlaki csalán együttesen adják a készítmények antimikotikus hatását.

Zsíroskorpa esetén a vendég zsírosodó hajról, viszketésről, köröm alatti ragacsos darabkákról számolhat be. Súlyosabb esetben már hajhullást is tapasztalhat.

A zsíroskorpa alapvetően szabad szemmel nem látható, (a vendég nem panaszkodhat korpásodásra) bakteriális fertőzés okozza, amely könnyen átvihető pl. a fertőzöttel közös fésű használatával, vagy ha a fodrász nem fertőtleníti eszközeit. Nagyon agresszív bakteriális fertőzés, kezelése rövidebb a száraz korpáétól (3-6 hónap), de intenzívebb.

Megjelenését a pityrosporum acne bakterium  okozza, nagyon ellenálló, erős sejtfallal rendelkező baktérium. A lipáz enzim bontja a faggyút, a szabad zsírsavak arányát 35-40 %-kal megnöveli.

Kamerával sárgásfehér zsírgömböket láthatunk, a hajtüszőn ülnek. A hajhagymákon egyértelműen látható, hogy a baktérium tönkretette.

Kezelése a sötétkék színkódú termékekkel történik. Ebben az esetben is hangsúlyos az izlandi zuzmó szerepe, amely természetes antibiotikum.

Fejbőrhámlás

A fejbőrhámlás esetében a vendég ugyanolyan panaszokkal jelentkezik, mint a szárazkorpa esetében. Viszont előbbi sokkal gyakoribb. Szabad szemmel is jól látható, fehér bőrdarabkák peregnek.

 

 

Kamerával jól megkülönböztethető a szárazkorpától, a fejbőr felszínéről leváló nagyobb darabokat láthatunk. A fejbőr gyulladt állapotban van, még ha ezt nem is látjuk a bőrdaraboktól, ezért ampulla használata az alkoholtartalom miatt nem javasolt.

A fejbőr felgyorsult elszarusodási folyamatáról van szó. Tünetmentesítése lehetséges. Kezelése a világoskék színkódú termékekkel történik.


Okai lehetnek:

napégés

kémiai behatások (erős hidrogénezés)

vegyhatás (dauer)

száraz fejbőr

C-vitamin hiány (időseknél)

Nyomelemek hiánya

Hajlam, stressz (menedzserbetegség, diákoknál vizsgaidőszakban jelentkezhet)

 

Hajhullás

Hajritkulás
 

Hajhullásnak nevezzük azt a folyamatot, amikor látjuk, hogy hullik a haj.

A hajritkulás a hajhullással szemben egy már kialakult állapot, amit szakkifejezéssel alopecia-nak nevezünk.

Ha a vendég hajhullásról panaszkodik, az alábbi kérdéseket feltétlenül fel kell tenni:

- mióta tapasztalja a hajhullást

- ha abbamaradt, meddig tartott

- folyamatos volt-e

- egyenletesen hullott-e

 

A hajhullást csoportosíthatjuk idő, hely, fázis és életciklus szerint.

Idő alapján megkülönböztetünk:

a) akut hajhullást : jellemzője, hogy a kiváltó okot követően 3 hónap múlva jelentkezik és 3 hónap után abba is marad. Hirtelen következik be, intenzív, nagy mennyiségű haj hullik ki. Pull teszt pozitív.

b) krónikus hajhullást : ez esetben 6 hónapon túl is, folyamatosan hullik.

Hely szerint a hajhullás lehet diffúz hajhullás (ebben az esetben mindenhonnan hullik a haj, nem foltosan), illetve lokális hajhullást (kitüntetett helyekről hullik a haj, pl. csíkban vagy foltban, a többi terület egészséges).

Fázis szempontjából a hajhullás lehet:

a) anagén hajhullás : Komoly betegségek, akut problémákhoz társulhat, pl. mérgezés, röntgensugárzás, kemoterápia. Ebben az esetben az eredti tüszőbe visszanőhet egy új hajszál

a) telogén hajhullás : 

akut telogén abban az estben, ha a hajszál növekedési fázisa lerövidül, az anagén hajszál túl hamar elhal. Hirtelen jelentkezik, és 3 hónap elteltével megszűnik. Pl. lázas betegség, hirtelen fellépő stressz, fogamzásgátló váltása.

akut diffúz telogén hajhullás nem mindig tűnik fel. Oka lehet fogamzásgátló tabletta elkézdése, elhagyása, váltása, hirtelen, drasztikus diéta

krónikus telogén hajhullás esetén folyamatos károsodás áll fenn, ami nem nagy intenzitású, de elhúzódó, kevesebb mennyiségű haj hullik ki, de nem egyszerre; oka lehet vashiány, vérszegénység. Érdemes egy vérvételre irányítani a vendéget.

krónikus diffúz telogén hajhullás esetében valószínűsíthető, hogy máj,-vese,-problémák, dohányzás, érszűkület, cukorbetegség, vitaminhiány, vérszegénység áll a háttérben.

Az akut és a krónikus hajhullás kombinálódhat, főleg ha nagy trauma, vérveszteség, érte a vendéget, műtéten esett át (altatógázok hatásai) vagy magas láza volt, illetve fennállhat a szülés után 12 hétig és a szoptatás ideje alatt.

Egyéb okok is állhatnak a probléma hátterében:

 • hirtelen stressz ( gyász, születés, munkahely elvesztése),

 • hormonális ingadozás,

 • 7-9 éves kori prepubertás kor,

 • első menstruáció (cikluszavar, vérveszteség),

 • középkor (kezdődő androgenetikus alopecia),

 • 50-55 év felett a menopauza, amikor a haj szerkezete, minősége megváltozik az ösztrogén hiánya miatt.

A hajhullást és hajritkulást alapvetően a piros színkódú termékekkel kezeljük, de a rendkívül intenzív regeneráló hatása miatt, a sárga színkódú AHA készítményekkel nagyon hatékonyan kombinálhatóak. Általánosan elmondható, hogy hajritkulásnál, hajhullásnál a piros színkódú termékeket használjuk, mert ezzel a beteg és a még egészséges hajhagymákat tápláljuk, növekedésre ösztönözzük.

Ha kopaszodásról beszélünk, és a cél a haj kinövesztése, az új hajszálak megerősítése, akkor az AHA termékek használta a piros színkódú termékekkel kombinálva a leghatékonyabb.

A hajhullás és a kopaszodás meglehetősen komplex problémákra, betegségekre utalhat. Ezért fontos szem előtt tartani, hogy a cél a haj kinövesztése mellett az egészséges hajzat és fejbőr tartós fenntartása. Ez meglehetősen hosszú folyamat, súlyos esetekben a teljes kezelés időtartama elérheti az 1-1 ½ évet is. Erre feltétlenül szükséges felhívni a vendég figyelmét.

A hajhullás, kopaszodás lehet önálló betegség és társtünet is.

Társtünete, pontosabban okozata például a zsíros korpának a hajhullás, amikor a korpa a hajhagymákat károsítja, a tüszőben megülve az újonnan kinövő hajhagymát, hajszálat sem engedi egészségesen fejlődni.

Psoriasis esetén is jelentkezhet hajhullás.

Androgén alopécia esetében gyakori társtünet a fejbőr zsírosodása és a gombás fejbőr.

Hajritkulás, kopaszodás 

Androgenetikus alopecia: 
Férfias típusú kopaszodás, a férfi nemi hormonokhoz köthető, megjelenhet nőkben és férfiakban egyaránt.

Férfiakban megjelenő androgén alopécia:
Háromszög alakban felfelé irányuló, halántékról kiinduló hajritkulás. Általában zsírosodással jár, változó hajhagymaképet mutat. A terminális és a babahajak (disztrophia) aránya: 4:1. Ez normál esetben 7:1. Ennél a típusú alopecia-nál a hajhagymákba bejutó sejtek átalakulnak DHT-vé, és a hajhagymák túl sok tesztoszteront vesznek fel, így idő előtt "elhasználódnak". Ennek oka az 5-alfareduktáz enzim túlműködése.  Ez a tulajdonság öröklődik.

Nőkben megjelenő androgén alopecia:
Fejtetőn, kör alakban kezdődő hajritkulás, változó hajhagymaképpel, a terminális és distrophias hajhagymák aránya: 4:1. Fontos megjegyezni, hogy annak ellenére, hogy megjelenése a tesztoszteronhoz köthető, ebben az esetben nem a tesztoszteron szint eltérésről van szó. Ha ez lenne az oka, azt a vendég valószínűleg tudja, mivel más férfias jellegre utaló tünetek is megjelennek, pl. erős szőrzet. Szervműködési problémák, bármilyen hormoningadozás, mióma, ciszta állhat a háttérben. 

Hormonszinthez kapcsolódó típusai: 

- Emelkedett tesztoszteron okozta androgén alopecia

- Tesztoszteronhiány okozta androgén alopecia (ez a gyakoribb, a környezeti tényezők felerősíthetik.)


A vér tesztoszteron szintje egyértelműen kimutatható endokrinológiai vizsgálatokkal.

Hajritkulás esetén az AHA terápiás készítmények használata, kiegészítve a piros színkódú termékekkel, elengedhetetlen.


Kétféle típusú AHA terméket használunk a terápiás kezelésekben:

AHA hajfürdő : Alpha hydroxysavakat, hosszú C láncú gyümölcssavakat, E- vitamint, antioxidáns vitamint tartalmaz. Nagyon intenzív regeneráló, fejbőr fiatalító hatással bír.

AHA ampulla : Hidrolizált selyemhernyó proteint tartalmaz. Hajritkulásnál, kopaszodásnál, öregedő fejbőrnél a kezelés utolsó lépéseként használjuk. Hosszú haj esetén ideális, segíti a kifésülést, hidratál. Visszaállítja a fejbőr hydrolipid rétegének egyensúlyát.

Psoriasis/pikkelysömör


Psoriasis

Fontos megemlíteni, hogy ez a fejbőrbetegség nem fertőző. Minden esetben gyulladt a fejbőr, még ha ez nem is látható. Súlyosságától függően a vendég panaszkodhat fájdalmas, gyulladt duzzanatokra, potyogó fejbőrdarabokra (valószínűleg korpásodást említ). Társulhat hozzá hajhullás, hegesedő alopéciát okozhat, ami azt jelenti, hogy a heg területén nem nő ki a haj.

Mikrokamerán a fejbőr jellemzően szürke, szürkésfehér, szabálytalan alakú megvastagodást, pontszerű bevérzéseket láthatunk. Kitüntetett helyeken (fültő, tarkó, homlok) és az egész fejbőrre kiterjedően is megjelenhet. Gyakori hogy egyéb testrészeken, főként fizikai hatásnak kitett részeken fordul elő (könyök, térdhajlat, kar).

Legtöbb esetben a vendég tud a betegségéről.

A hajlam általában öröklődik, stressz hatására erősödhetnek a panaszok. A fejbőrhámláshoz hasonlóan egyetemisták, főiskolások vizsgaidőszakban gyakori problémája.

Hosszú távú kezelést igényel, kizárólag tüneti kezelés létezik rá, és bármikor visszatérhet.

Világos és sötétkék színkódú terápiás készítményekkel kezeljük, ampulla használatát mellőzve, az alkoholtartalom miatt. Ha már a hajhullás is megjelenik, használjunk caduta (hajhullás) és Forfora Grassa (gyulladáscsökkentés) pakolást.

Tapasztalati tény, hogy a psoriasis kezelésének első heteiben a vendég a kontrollvizsgálat során eddig nem jelentkező "korpásodásról" számol be. Ez természetesen nem az állapota romlását jelenti (felkészülhetünk arra, hogy ő ezt rosszabbodásként éli meg). Tulajdonképpen az történik, hogy a kezelés hatására a fejbőr fellazul, a plakkok felválnak és kipotyognak hajból. Ebben az esetben nyugtassuk meg a vendéget, hogy ez átmeneti állapot, és a kezelés előre haladtával ez mérséklődik. Tartsuk viszont szem előtt, hogy ez nem minden esetben fordul elő, de ha bekövetkezik, ne érjen váratlanul.

Fontos megemlíteni, hogy psoriasisnál a vizsgálat során nem vizsgáljuk a hajhagymát, mert nagy valószínűséggel a betegség miatt sorvadtak és vízhiányosak, ezért állapotuk nem mérvadó. 
 

Keratinlerakódás

A keratin lerakódás a fejbőr természetes védekező reakciója a levegő-környezet káros hatásai ellen. A szennyeződések belevágódnak a fejbőrbe, amit a keratin körülvesz. Önmagában nem kóros jelenség, viszont ha valamilyen fejbőr betegség társul hozzá, akkor a tüneteket felerősítheti, és negatívan befolyásolja a kezelés hatékonyságát.

Mikrokamerás vizsgálatnál apró, pontszerűen csillogó megvastagodás látható, a fejbőr egyenetlen. Gyakran látható olyan vendég fejbőrén, aki elektomágneses környezetben dolgozik, sok időt tölt számítógép előtt, naponta hosszabb időt utazik trolin, vagy magasfeszültség közelében lakik, dolgozik.

Hatékonyan leoldható az előkezelő anyagokkal.

Elvékonyodott hajszálak


Elvékonyodott hajszál

A hajszál elvékonyodását a fejbőr elzsírosodása is okozhatja, kevesebb vizet tud a hajszál vezetni, de állhatnak a hátterében hormonális okok, szülés, szoptatás, vízhiány, stb... Általában ilyenkor a hajszál végei is töredeznek. Számos egyéb szervezeti probléma is állhat a hátterében. Amennyiben ezt tapasztaljuk feltételezhetően már régóta fennálló problémánk van.
 

 

 

 

 

 
 
 
Mikrokamerás hajvizsgálat. Hajgyógyászat: fejbőr, hajritkulás, kopaszodás, hajhullás kezelése.
Trichocenter Hajgyógyász Stúdió